Menu

Iemand die buiten de periode slachtoffer is geworden van geweld in de jeugdzorg kunnen we op basis van deze regeling niet helpen. Dit heeft te maken met het volgende:

De tijdelijke regeling geweld in de jeugdzorg volgt uit het onderzoek van de Commissie De Winter. Deze commissie heeft onderzoek gedaan naar de periode 5 mei 1945 – 12 juni 2019. Hier sluit deze regeling bij aan. Als iemand na deze periode slachtoffer is geworden, dan wordt een aanvraag voor de tijdelijke regeling geweld in de jeugdzorg afgewezen.

Andere organisaties kunnen emotionele, juridische of praktische ondersteuning bieden aan slachtoffers. Ook als het geweld plaatsvond na 12 juni 2019.

Slachtoffers en hun naasten kunnen hiervoor contact opnemen met:

  • Lotgenotenorganisaties
    Op de website www.geweldinjeugdzorginfo.nl van het Centraal Informatie- en Expertisepunt geweld in de Jeugdzorg staan verschillende lotgenotenorganisaties die ook kunnen helpen.
  • Verbreek de Stilte
    Verbreek de Stilte is de hulplijn van Slachtofferhulp Nederland. Zij geven emotionele, juridische en praktische ondersteuning. Ze zijn bereikbaar op telefoonnummer 0900 – 9999 001 of www.blijvendvertellen.nl.
  • Centraal Informatie- en Expertisepunt geweld in de Jeugdzorg
    De website www.geweldinjeugdzorginfo.nl van het Centraal Informatie- en Expertisepunt is bedoeld om ondersteuning te geven aan volwassenen die als kind geweld in de jeugdzorg hebben meegemaakt. Partners, familie, vrienden en professionals kunnen hier informatie vinden om hun naaste beter te kunnen ondersteunen. Een luisterend oor en advies bij het zoeken naar passende hulp. U kunt gratis bellen naar 0800 – 1238 of mailen en chatten. Kijk voor de openingstijden van de chat en telefoonlijn op de hulp en contactpagina. Het Centraal Informatie- en Expertisepunt is onafhankelijk en u kunt anoniem contact opnemen.